Румъния е запълнила малко над 40% от находищата си за съхранение на природен газ, въпреки широките опасения, свързани с прекъсването на доставките на руски природен газ през предстоящия зимен сезон. Това съобщи местният всекидневник Ziarul Financiar, добавяйки, че Полша например вече е запълнила хранилищата си.

Северната ни съседка вторият по големина производител на природен газ в Европейския съюз. Тя има сравнително малък подземен капацитет за съхранение от около 3 милиарда кубически метра. С една от най-трудните зими на хоризонта, навременното архивиране на подземните депа е предпазна мрежа в контекста на войната в Украйна, пише Romania Insider.

"Тази година ще съхраняваме повече газ. Предпазливи сме", уверява Фолкер Рафел - главен изпълнителен директор на E.ON Румъния - бизнес, фокусиран върху доставката и разпределението на енергия и природен газ.

"Нестабилността на цените ще остане постоянна. По този начин ролята на съхранението на природен газ ще бъде все по-важна", коментира Ерик Стаб - президент и главен изпълнителен директор на ENGIE Румъния - най-голямата местна компания за разпределение на природен газ.

Русия изпадна до 3-то място на пазара на природен газ в Европа

Русия изпадна до 3-то място на пазара на природен газ в Европа

Русия не просто изгуби лидерската си роля

В момента обаче подземните находища на Румъния са запълнени само с около 42%, като средната стойност за ЕС е 58%. За сравнение, Полша вече съхранява 97% от максималния си капацитет. Румъния има за цел да достигне ниво на запълване от едва 80% до ноември тази година.