Недостигът на работна ръка става все по-голям проблем за бизнеса в Европейския съюз (ЕС) и това важи в пълна сила, както за западните икономики, така и за източните. Една сред тях е Румъния, като според местното министерство на труда над 60 000 работни места стоят незапълнени.

В същото време през юли от националния статистически институт в страната отчитат покачване на безработицата с 3,9% на фона на бърз ръст на броя чуждестранни работници там, пише местното издание Business Review.

Данните сочат, че през миналия месец безработните в Румъния са се увеличили с над 10 400 души спрямо юни. Това е най-голямото увеличение от октомври 2018 година насам.

В същото време през юни безработните в страната са 341 164 души, което е най-ниското равнище от началото на 90-те години насам.

Работодателите в северната ни съседка твърдят, че в момента е по-трудно от всякога да намериш работна ръка в Румъния особено в сектори, като строителството. Заради това те се опитват да привлекат чуждестранни работници.

В други сектори обаче слабото търсене упражнява натиск върху бизнеса. Според индустриалния барометър в Румъния компаниите в промишлеността показват първи сигнали на гриза и съкращават служители заради по-слабото външно търсене.