Казахската страна разглежда инициативата за "тристранния газов съюз" между Казахстан, Русия и Узбекистан като търговско предложение, и в него не е необходимо да се търсят политически нюанси. Това каза днес заместник-министърът на външните работи на републиката Алмас Айдаров, цитиран от ТАСС.

Посоченото предложение за пръв път беше огласено в края на ноември, от руския вицепремиер Александър Новак и от президента на Казахстан. Засега няма практически стъпки по въпроса, основно заради съмнения за политически оттенък на въпроса, което се отрича от руската страна.

По думите на Айдаров, "това е само устно предложение от руска страна. Все още не сме го получили оформено официално. Вероятно думата "съюз" дразни всички. Ние не виждаме в това евентуално икономическо образувание създаване на някакъв наднационален орган или интеграционна институция.

Разглеждаме това като търговско предложение за интегране на газови пазари за доставки на газ", посочва казахстанския зам.-министър.

Той коментира, че казахстанската страна ще изхожда от икономическата целесъобразност на даденото предложение, така че то да е в интерес на страната му. "Не трябва да се търси какъвто и да било политически подтекст в това предложение", подчертава Айдаров.

Китай изпревари Япония и стана най-големият в света вносител на втечнен газ

Коя държава изпревари Япония и стана най-големият в света вносител на втечнен газ

Откъде са доставките на LNG