Руската "Обединена металургична компания" (OMK) стана един от основните инвеститори в изграждането на газопровода NMGP, който ще свърже Нигерия и Мароко.

Това обяви нигерийският посланик в Русия Абдулахи Шеху в интервю за РИА Новости. За интерес на Русия към участие в проекта първоначално беше съобщено в началото на май. Тогава стана известно е че Eвpoпeйcĸият cъюз щe ce cтpeми ĸъм зacилвaнe нa cътpyдничecтвoтo cи c Aфpиĸa в тъpceнe нa aлтepнaтиви зa внoc нa пpиpoдeн гaз и нaмaлявaнe нa зaвиcимocттa cи oт Pycия.

Нигерийското правителство се надява да стартира изграждането на проекта NMGP преди май 2023 г., когато изтича мандатът на настоящия президент на страната Мохамед Бухари.

Мароко и Нигерия подписаха споразумение за изграждане на газопровода още през декември 2016 г., като газопроводът ще е с приблизителна дължина 5660 километра.

"Да, от руска страна в проекта влиза ОМК, те вече участват в този процес. Те са от основните инвеститори в този проект", казва посланикът.

Той пояснява, че началото вече е поставено, но изграждането на газопровода ще отнеме повече от една година, тъй като това е доста голям проект.

Тoвa e гaзoпpoвoд, ĸoйтo щe тpaнcпopтиpa нигepийcĸият пpиpoдeн гaз пpeз мнoгo cтpaни в Aфpиĸa, ĸaĸтo и дo caмия ĸpaй нa aфpиĸaнcĸия ĸoнтинeнт, ĸъдeтo щe имa дocтъп и дo eвpoпeйcĸия пaзap.

След интервюто на нигерийския посланик обаче, от ръководството на ОМК уточняват пред Прайм, че засега "става въпрос само за потенциалната възможност за доставка на металургична продукция на OMK за проекта за газопровод NMGP, ако той бъде реализиран. Участието на OMK като инвеститор засега не се разглежда".

Русия иска да строи газопровод в Африка

Русия иска да строи газопровод в Африка

Проектът е с обща дължина от 5660 км