Русия забранява транзита на товарни камиони от "неприятелски" държави, което включва и България, съобщи БНТ. Икономическата санкция влиза в сила от днес, след като руският президент Bлaдимиp Πyтин подписа указ, който позволява нa руското пpaвитeлcтвo дa затвори границите си зa товарни камиони oт "недружелюбни" страни. От днес започва да тече и 7-дневният гратисен период.

Около 20% от българските международни превозвачи работят на територията на Русия. От бранша са обезпокоени, че новата рестрикция може да доведе до фалити на фирмите.

"Има доста транспортни фирми, които са традиционни на този пазар и извършват само превози до и от Русия, сега за тези превозвачи ще е предизвикателство как ще продължат да работят и дали ще могат да работят, в противен случай има и рискове от фалити. Това е икономическа санкция и са засегнати и производители и всички по тази верига", казва Емил Николов, експерт в Съюза на международните превозвачи.

Колко е средната работна заплата в Русия

Колко е средната работна заплата в Русия

Повишението спрямо миналата година е с 11,6%

Ще могат да се движат камиони само с определени стоки

Списъкът не е малък и включва основно хранителни продукти. Всички останали ще бъдат принудени да снемат ремаркето, или да разтоварят стоката.

"Една от възможностите ще бъде български превозвачи или превозвачи от "неприятелски" държави да могат да извършват тези превози до митнически зони определени за този вид дейност и оттам да ги поемат руски превозвачи, било то с претоварване или комбинация с разкачване на ремаркета и поемане от руски превозвачи", обясни още Николов.