Световната икономика се справя по-добре от очакваното, но все още е на път да отчете "безпрецедентен" спад през 2020 г., предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В последната си прогноза организацията предвижда свиване на световния БВП с 4,5%. Предходната прогноза, направена през юни, сочеше към 6% свиване на икономиката, пише CNBC.

"Очакваният спад в икономиката през 2020 г. е по-малък от първоначално прогнозирания, но все пак безпрецедентен за скорошната история", казват от организацията. Прогнозата за 2021 г. е за растеж от 5%, но бъдещето изглежда "особено несигурно" заради пандемията.

От ОИСР посочват, че редица тежко засегнати сектори, като туризма, не са се възстановили след пандемията. Редица страни се борят с възобновяване на инфекциите и като резултат могат да въведат нови мерки през следващите седмици - и това ще поднови натиска над световната икономика.

Организацията посочва, че различните региони се справят различно. Китай, САЩ и еврозоната се очаква да се представят по-добре от очакваното през юни. Но прогнозите за Индия, Мексико и Южна Африка са по-мрачни. Поднебесната империя ще нарасне с 1,8% през 2020 г. - единствената държава сред ОИСР, която ще запише растеж на БВП. В същото време САЩ ще отбележат свиване от 3,8%, а еврозоната - от 7,9%, според прогнозата.

Очаква се Индия, Аржентина, Великобритания, Южна Африка и Мексико да запишат срив от над 10%.