САЩ изпрати първата си доставка на суров петрол до Саудитска Арабия през юни, откакто забраната за износ на суров петрол беше отменена през 2015 г.. Това беше и първата доставка от 2002 г., досега, сочат данните на U.S. Census Bureau, пише Oilprice.

Данните показват, че през юни САЩ са изпратили общо 550 000 барела суров нефт до Саудитска Арабия, най-големият износител на суровината в света, който е и един от основните доставчици на суров нефт в САЩ.

По време на 40-годишната забрана на износа на суров петрол в САЩ веднъж са превозвали 1000 барела петрол в Саудитска Арабия през 2002 г., според данните на американското бюро за преброяване.

Саудитска Арабия може да бъде принудена отново да намали цените на петрола

Саудитска Арабия може да бъде принудена отново да намали цените на петрола

Нефтопреработвателите и търговците в Азия до голяма степен очакват саудитският петролен гигант Aramco да намали цената на суровия си петрол

Товарите до Саудитска Арабия през юни може би са били част от по-голяма пратка, отправена към друга експортна дестинация, заявиха търговци, цитирани от Reuters.

Към май 2020 г. Американската администрация за енергийна информация (EIA) никога не е регистрирала обеми от износа на американски суров нефт в Саудитска Арабия. Кралството от своя страна беше един от най-големите доставчици на суров петрол за САЩ и третият по големина доставчик на нефт през 2019 г. след Канада и Мексико.

През май 2020 г. американският внос на саудитски суров петрол скочи до тригодишен връх от 1,151 милиона барела на ден, след като Кралството изпълни обещанието си да наводни пазара с петрол през март. През предходните месеци на 2020 г. американският внос на саудитска сурова е средно около 400 000 барела на ден.

Износът на петрол от Саудитска Арабия за САЩ се устреми към 35-годишно дъно

Износът на петрол от Саудитска Арабия за САЩ се устреми към 35-годишно дъно

Това е коренна промяна от страна на Кралството от преди два месеца

През април, когато Саудитска Арабия и Русия сключиха нова сделка за намаляване обема на предлагане от пазара по време на срива на търсенето, саудитските петролни танкери вече бяха натоварили значителни обеми суровина и пътуваха до Съединените щати.