Саудитска Арабия е намалила износа на суров петрол за Съединените щати през този месец, като доставките вероятно ще достигнат 35-годишно дъно, пише Oilprice, позовавайки се на данните за проследяване на танкерите.

Драстичното съкращаване на износа на саудитски суров петрол за САЩ е коренна промяна от страна на Кралството от преди два месеца, когато наводни пазара на САЩ с петрол по време на ценовата война с Русия. Това се случи в края на март и началото на април.

Но след като Саудитска Арабия и Русия подписаха споразумение за допълнително намаляване на рекордните количества от суровата продукция в подкрепа на цените и пазара на петрол, сега саудитците изглежда, че имат намерение да помогнат за намаляване на американските запаси, като задържат доставките за САЩ.

MAE: Петролният пазар ще се възстанови „най-рано“ след две години

MAE: Петролният пазар ще се възстанови „най-рано“ след две години

Търсенето на суровината ще спадне с 8,1 млн. барела през 2020 г. на годишна основа

През първата половина на юни Саудитска Арабия изпраща само една доставка към САЩ, равна на около 133 000 барела на ден. За сравнение приблизително 1,3 милиона барела на ден саудитски петрол е доставен в САЩ през април.

Ако темпът на износа на саудитска продукция за САЩ продължи до края на юни, той ще доближи най-ниското си ниво от 35 години и ще помогне за изтеглянето на някои от американските запаси, които са доста, заради блокирането.

Миналата седмица Американската администрация за енергийна информация отчете увеличение на американските запаси на суров нефт от 5,7 милиона барела за първата седмица юни и увеличение на запасите от гориво.

МАЕ прогнозира най-големия спад в търсенето на петрол тази година

МАЕ прогнозира най-големия спад в търсенето на петрол тази година

Търсенето през второто тримесечие е със 17,8 милиона барела на ден по-ниско, в сравнение със същия период на миналата година

Запасите от суров петрол в САЩ са 538,1 барела, което е рекордна стойност за този период на годината. За сравнение, по това време на миналата година, търговските запаси на суров нефт в САЩ са били 485,5 милиона барела. Потреблението на бензин в САЩ е средно 7,9 милиона барела на ден през първата седмица на юни, което е над 7,55 милиона барела на ден през предходната седмица, но все пак е доста под 9,877 милиона барела дневно, в сравнение с търсенето през същия период на 2019 година.

Петролната сделка натежава над възстановяването на Русия

Петролната сделка натежава над възстановяването на Русия

Руснаците започват отново да харчат, но купуват по-евтини храни