Спадът в търсенето на петрол тази година ще бъде най-големият в историята според Международната агенция по енергетика. Все пак има и някои признаци, че пазарът може да достигне "по-стабилна основа" през следващите месеци, предава CNBC.

Цените на петрола се сринаха около 40%, заради мерките за блокиране с цел забавяне разпространението на коронавируса и създадоха шок при търсенето на енергийните пазари.

MAE заяви, че търсенето на петрол през второто тримесечие, което има най-голямо въздействие от мерките, е със 17,8 милиона барела на ден по-ниско, показват данните на годишна база.

С настъпването на втората вълна на коронавирус, пазарът на петрол се готви за нов тежък удар

С настъпването на втората вълна на коронавирус, пазарът на петрол се готви за нов тежък удар

Дългите позиции на Нюйоркската стокова борса постигнаха най-голямата си стойност от юли 2018 г. досега

В доклада си за пазара на петрол агенцията заяви, че се очаква търсенето да спадне с 8,1 милиона барела на ден през 2020 г., и ще нарасне с 5,7 милиона барела на ден през 2021 г. Това прави тазгодишният спад в търсенето на петрол най-сериозния в историята, според МАЕ.

Междувременно прогнозата на МАЕ за търсенето на петрол през 2020 г. е 91,7 милиона барела на ден, близо 500 000 барела на ден повече, отколкото се очакваше през май, заради по-засилените доставки по време на блокирането.

"Ако последните тенденции в производството се запазят и търсенето се възстанови, пазарът ще бъде в по-стабилен до края на годината. Не бива обаче да подценяваме огромните несигурности ", предупреждава МАЕ в анализа си.

ОПЕК и съюзниците и се договора да удължат рекордното намаление на продукцията от 9,7 милиона барела на ден до юли

Като част от сделката, ключови членове на енергийния алианс настояха тези, които не са се съобразили с намалението на производството досега, да поемат ангажимент и през следващите седмици.

Авиационна индустрия

Според МАЕ през следващата година потреблението на петрол ще остане с 2,4 милиона барела на ден по-ниско от нивата през 2019 г., "най-вече заради продължаващата слабост в търсенето", се казва в доклада по отношение на авиационната индустрия. Вероятно е търсенето да остане под натиск далеч след 2020 година, смята агенцията.

Данните на Международната асоциация за въздушен транспорт - търговската асоциация, представляваща 290 авиокомпании и 82% от световния въздушен трафик - показват, че пътническият трафик ще бъде с близо 55% по-нисък, отколкото през 2019 г.