Американският лек петрол започна деня със спад от 0,5%, като фючърсите с доставка през юли се търгуват при цена от 37,10 долара за барел, а петролът сорт брент с доставка през август е на почти същата стойност, на която беше вчера по това време - 39,75 долара за барел, като въпреки опитите, цената му не успя да премине прага от 40 долара за барел.

Инвеститорите продължават да гледат с тревога към динамиките, свързани с втората вълна на коронавирус, тъй като след като броят на новооткритите заразени в Китай постигна рекордни стойности за два поредни дни, властите обещаха "военен" отговор на болестта. Затова и училищата, спортните съоръжения, моловете и супермаркетите бяха затворени отново.

В САЩ също бяха регистрирани най-високия брой случаи от месец насам - 26 хил., като вече епицентърът се е изместил от Ню Йорк на юг. Заради тези данни, някои здравни служители обявиха, че вече в страната е започнала втората вълна на болестта. САЩ и Китай са най-големите купувачи на петрол в света и ако двете страни бъдат затворени отново, това ще срине пазара на петрол, предупреждават анализатори.

British Petroleum понижи очакванията си за цените на петрола до 2050 година

British Petroleum понижи очакванията си за цените на петрола до 2050 година

Последствията от коронакризата вероятно ще ускорят прехода към по-ниска въглеродна икономика и енергийна система

В резултат от това очакване, цените на петрола към понеделник бяха изгубиха 10% от стойността си в рамките на една седмица. "Притесненията за втората вълна на коронавируса доминират на търговските подове по целия свят - от Пекин до Флорида", каза пред Oilprice ръководителят на петролните пазари към Rystad Energy Бьорнар Тонхауген. "Пазарите се движат на вълни от страх и алчност и след като алчността беше на почит дълго време, вече отново покълва страхът."

А оптимизмът, който се наблюдаваше доскоро, може да изиграе лоша шега на пазарите. "Мащабът на разпродаването може да бъде обяснен с твърде добрите очаквания на инвеститорите по-рано", посочиха от Commerzbank. "Нетните дълги позиции на американския лек петрол от паричните мениджъри на Нюйоркската стокова борса нараснаха към 9 юни до почти 400 хил. контракта, което е най-високата им стойност от юли 2018 г. досега."