Енергийният гигант British Petroleum обяви в понеделник, че е понижил очакванията си за цените на петрола до 2050 година. Компанията заяви, че последствията от глобалната пандемия на новия коронавирус вероятно ще ускорят прехода към по-ниска въглеродна икономика и енергийна система, пише CNBC.

Нефтената и газовата компания заяви, че преразглежда плановете за капиталово си развитие като част от амбициите си до 2050 година или по-рано да стане "net zero компания" - тоест компания, която постигна общ баланс между произведените емисии и емисиите, извлечени от атмосферата.

Великобритания да приоритизира "зеленото икономическо възстановяване"

Великобритания да приоритизира "зеленото икономическо възстановяване"

Компании и организации на Острова призовават Борис Джонсън страната да не изпада в по-дълбока климатична криза

Сега BP очаква международните референтни фючърси на Brent да достигнат средно около 55 долара за барел от 2021 до 2050 година, като за същия период прогнозираните цени на газ за Henry Hub ще бъдат средно 2,90 долара.

Прогнозите на BP за цените на фючърсите на Brent и Henry Hub намаляват съответно с 27% и 31%, в сравнение с тези, посочени в годишния доклад на групата в края на 2019 година.

По думите на Бернар Лоуни - изпълнителен директор на BP - изглежда ситуацията около коронавируса ще има трайно икономическо въздействие.

"Преглеждаме нашите планове за развитие. Всичко това ще доведе до значителен заряд в предстоящите ни резултати, но аз съм уверен, че тези трудни решения - вкоренени в нашата амбиция и потвърдени отново от пандемията - по-добре ще ни позволят да се конкурираме в енергийния преход", посочи той.

Преди само дни стана ясно, че компанията, която е един от най-големите петролни гиганти в света, ще съкрати около 10 000 работни места, или около 15% от персонала си до края на годината.

British Petroleum съкращава 10 000 работни места

Един от най-големите петролни гиганти съкращава 10 000 работни места

Компанията оперира на 6 континента, като има офиси в 28 европейски страни