Въпреки че тази сутрин петролът сорт брент премина границата от 40 долара за барел, като в момента се търгува при цена от 40,57 долара, а американския лек гони 38 долара за барел, прогнозите пред отрасъла остават понижени. В последния си анализ, от Международната агенция по енергетика очакват, пазарът да се възстанови до нивата си от преди пандемията "най-рано" след две години.

Оценката на организацията е, че през цялата 2020 г. търсенето на петрол ще се понижи с 8,1 млн. барела дневно в сравнение с 2019 г. През май, когато ударът от мерките срещу коронавируса се усети най-силно, спадът беше значително по-висок, на което от ОПЕК+ отговориха със свиване на производството с 12 млн. барела дневно, три четвърти от които бяха осъществени от членките на самата организация.

Забравете коронавируса: Според американските петролни компании най-опасни за икономиката са Демократите

Забравете коронавируса: Според американските петролни компании най-опасни за икономиката са Демократите

76% от представителите на сектора в Тексас разглеждат Джо Байдън като най-големия риск за бизнеса си

Догодина от Международната агенция по енергетиката предвиждат търсенето на петрол да нарасне с 5,7 млн. барела дневно, което е значително покачване, но даже и то няма да е достатъчно, за да компенсира срива от тази година. Същевременно не е ясно какво ще се случи през втората половина на 2020 г., след като в Китай, който е най-големият вносител на петрол на света, части от икономиката отново попаднаха в локдаун заради втората вълна от коронавирус.

От институцията нямат прогноза на динамиките на търсенето и предлагането през 2022 г., което може да означава, че пазарът ще се стабилизира едва тогава. Една от потенциалните положителни тенденции за производителите на петрол е, че след пандемията от коронавирус може би потребителите ще предпочитат да се возят сами в превозните си средства, вместо в градския транспорт. С това търсенето на петрол вероятно ще се повиши.

Това обаче може да се окаже "балансирано" от понижаването на полетите, дори и в света след коронавируса. В момента авиокомпаниите са едни от най-тежко засегнатите пазарни играчи изобщо, като спрямо миналата година се очаква пътническите полети да се сринат с над 55%, според прогнозата на Международната асоциация на въздушния транспорт.

British Petroleum понижи очакванията си за цените на петрола до 2050 година

British Petroleum понижи очакванията си за цените на петрола до 2050 година

Последствията от коронакризата вероятно ще ускорят прехода към по-ниска въглеродна икономика и енергийна система

Същевременно задържане на цената на стойност от около 40 долара за барел при бенчмарковите сортове няма да е достатъчно, за да се възстанови шистовото производство в САЩ, смятат от МАЕ. Те очакват производството да нарасне със само 1,8 млн. барела дневно догодина, след като общият спад за тази година е от 7,2 млн. барела.