Въпреки коронавируса, мерките срещу него и икономическата криза изобщо, които доведоха до срив на търсенето, респективно и на цената, на петрол, най-голямото притеснение на петролните производители от Тексас през 2020 г. не е свързано със стопанството. То е страхът следващият президент на САЩ да не се окаже представителят на Демократическата партия Джо Байдън, показват резултатите от ново проучване.

Интересното е почти пълното единодушие сред анкетираните представители на Тексаската петролна и газова асоциация от Hobby School of Public Affairs в Хюстън. Над три четвърти, или 76%, от тях са отговорили, че избирането на Байдън е най-голямата заплаха за просперирането на компаниите им. По-голямата част от тях - 51%, го разглеждат като "изключително тревожен вариант за бизнесите им", а други 25% - като източник на "много тревожен" такъв.

МАЕ прогнозира най-големия спад в търсенето на петрол тази година

МАЕ прогнозира най-големия спад в търсенето на петрол тази година

Търсенето през второто тримесечие е със 17,8 милиона барела на ден по-ниско, в сравнение със същия период на миналата година

На второ място, с 1 процентен пункт по-малко гласове, се подреждат изключително високите запаси на петрол, които безпокоят 75% от представителите на отрасъла, а за други 73% слабото търсене е най-големият източник на тревога. На четвърто място е страхът от глобалната икономическа криза, която ще е най-голямата заплаха за 68% от респондетинте.

Сред плановете на Байдън е забрана на петроловода Keystone XL. Той беше забранен от Обама, но след това Тръмп разреши изграждането му. Самият Тръмп се разглежда като заплаха за бизнеса на само 11% от участващите в проучването представители на петролния сектор.