Холандския производител на тежкотоварни камиони DAF заема водещи позиции на европейския пазар. Според най-нова информация, през юли концернът е постигнал пазарен дял в бранша от 14.5% и така вече заема трето място в Западна Европа, съобщи маркетинговият директор на изложение в Хановер, цитиран от DPA.

Дългосрочната цел на DAF е да завоюва пазарен дял от 20% в сегмента на тежкотоварните камиони. По данни на компанията, през миналата година производството на DAF е достигнало рекордните 41,200 тежки и със среден размер превозни средства.

Само в Германия бизнесът на производителя е достигнал рекордният оборот от 3.4 милиарда евро с нетна печалба от 284 милиона евро. Това се равнява на 8.2% пазарен дял, или DAF е най-големият вносител на камиони в Германия.

На изложението в Хановер холандският производител ще демонстрира новите си модели XF, CF и LF, както екологичен камион със специален дизелов двигател.

Емисиите от този мотор са по-ниски от европейските норми, които ще влязат в сила през 2008 г. Тестването на новия модел ще започне в средата на 2007 година.