Най-значителното свиване на производството в Германия от десетилетие насам заплашва да продължи да упражнява сериозен натиск върху растежа и през 2020 година. Вътрешното търсене се оказва все по-тежко засегнато от отслабващия пазар на труда, се казва в последната прогноза на Bundesbank.

От Централната банка на Германия очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да е наполовина на посочения в предходната им прогноза, пише Bloomberg.

Докато през следващата година вероятно износът ще започне да се възстановява, индустриалното производство и потреблението ще се забавят. През следващите две години тази инерция ще се запази.

По думите на президента на Bundesbank Йенс Вайдман въстановяването на най-голямата европейска икономика трябва да бъде подкрепено от активна фискална и монетарна политика. Все пак той признава, че настоящите рискове за нея ще продължат да бъдат актуални и занапред.

"Все още има външни опасни зони, които могат да влошат и да задълбочат спада в промишлеността", посочва Вайдман.

Германия и по-голямата част от Еврозоната отчитат забавяне на растежа си на фона на несигурността, свързана с търговското напрежение между САЩ и Китай, както и с планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз.