САЩ и техните съюзници обвиниха Северна Корея за внасяне на повече петрол, отколкото ѝ е позволено спрямо санкциите на ООН, според доклад на Съвета за сигурност.

На Пхенян е разрешено да внася 500 000 барела петрол. САЩ обаче твърдят в писмо, че страната е надвишила това количество, използвайки незаконни доставки от кораб до кораб. Писмото е подписано от Австралия, Франция, Япония и Германия, като към него е приложен подробен доклад на нелегалните нефтени трансфери, пише Bloomberg.

"Съединените щати и техните партньори остават сериозно загрижени за степента на нарушения на правилата, наложени от Съвета за сигурност на ООН, които се отнасят за вноса на Северна Корея на рафинирани петролни продукти", се казва в доклада.

"Докато азиатската страна продължава да внася рафинирани нефтопродукти без отчетност, наложеното ограничение от ООН няма да има "желания ефект", става още ясно от документа.

Прилагането на санкции е част от усилията на президента Доналд Тръмп да убеди Пхенян да прекрати своята ядрена програма, като спре финансовите средства, които поддържат икономиката на Северна Корея.

На срещата на върха през февруари в Ханой, която приключи без сделка, САЩ са заявили, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е предложил да затвори ядрения си комплекс в Йонбьон в замяна на облекчаване на санкциите. Тръмп обаче е отхвърлил предложението с обяснението, че все още азиатската страна пази скрити ядрени оръжия, които са заплаха за Щатите.

Северна Корея има сериозен недостиг на енергия и сателитни снимки, които показват страната изцяло тъмна и осветената Южна Корея през нощта.

След изпробване на серия ядрени оръжия през 2017 година от Северна Корея, Съветът за сигурност на ООН наложи санкции срещу страната, сред които и ограничения за внесения петрол.

В доклада са дадени поне осем примера на трансфери от кораб до кораб, в които танкери със севернокорейския флаг получават рафинирани петролни продукти от захранващи цистерни. За тях не е било съобщено на Комитета на ООН, за да могат се отчетат официално внесените барели.