Правителството на Северна Македония предлага шестмесечно удължаване на състоянието на енергийната кризата в страната, поради затруднения в електроснабдяването и настоящата ситуация на енергийните пазари, съобщава SeeNews, цитирайки изявление на властите.

Правителството ще предложи на парламента да одобри удължаване на състоянието на криза до 9 юни догодина. А въпросното състоянието на криза ще позволи на властите да предприемат различни мерки, включително финансова интервенция, за да осигурят допълнително снабдяване с електроенергия в случай на нужда.

Mitsubishi ще строи газова електроцентрала в Северна Македония

Mitsubishi ще строи газова електроцентрала в Северна Македония

До 2026-а година

В началото на ноември правителството на Северна Македония обяви 30-дневно състояние на криза, след като производството на въглищната електроцентрала REK Bitola беше спряно няколко пъти, заради неизправности. REK Bitola е основният капацитет за производство на електроенергия в Северна Македония.

В същото време енергийната компания ESM в страната е изправена пред недостиг на въглища, въпреки че обяви планове за увеличаване на мощността, за да отговори на търсенето от местните компании по време на енергийната криза.

Правителството заяви още, че ще работи с мазутната електроцентрала TEC Negotino, която е неактивна от 12 години, от декември тази година до април 2022-а, за да отговори на търсенето на енергия.

Германска компания инвестира €500 милиона във вятърен парк в Северна Македония, който ще захранва 290 000 домакинства

Германска компания прави зелена инвестиция за стотици милиони евро в Северна Македония

В западната ни съседка ще бъде изграден вятърен парк за €500 млн., който ще снабдява с ток 290 хил. домакинства