Японският автомобилен гигант Mitsubishi има интерес да изгради газова електроцентрала с мощност 250 MW в Северна Македония. Това съобщи държавната енергийна компания ESM, цитирана от SeeNews. Автомобилната компания проучва възможността за изграждане на централата в близост до въглищната електроцентрала REK Bitola.

Представителите на японския производител на автомобили са изразили готовност да участват и в изграждането на други централи, предвидени в плана за преход към възобновяема енергия на Северна Македония. Припомняме, че страната се ангажира да намали въглеродните емисии с 51% до 2030-а година в сравнение с нивата от 1990-а.

Mitsubishi спира продажбите си в Европа

Mitsubishi спира продажбите си в Европа

Компанията продава в региона от 1975 г., произвеждаше коли в Холандия

През последните три години Mitsubishi инвестира около 2 милиарда евро в изграждането на газови електроцентрали.

През 2020-а година от Mitsubishi Motors обявиха, че ще спрат продажбите на нови автомобили в Европа, когато актуалните й продукти стигнат края на жизнения си цикъл.

Компанията иска да се фокусира върху печелившия си бизнес в Югоизточна Азия, като част от обявения нов тригодишен средносрочен бизнес план, насочен към намаляване на загубите.

Японската марка продава коли в Европа от 1975-а година, като произвежда автомобили в завода си Недкар в Роден, Нидерландия от 1995-а до 2012-а година. Mitsubishi продаде Nedcar на нидерландската индустриална компания VDL Group през декември 2012-а. В завода вече се произвеждат BMW X1 , Mini хечбек и Mini Countryman.

През 2019-а година Mitsubishi посочи, че иска да засили европейските си операции, като създаде нова компания, която да наблюдава регионалните продажби след години разчитане на местните вносители.

Компанията задейства план за свиване на работния персонал и производството и затваряне на нерентабилни дилъри, за да намали 20 процента от фиксираните разходи до 2022-а година.

Mitsubishi преобрази изцяло Outlander за четвъртото му поколение

Mitsubishi преобрази изцяло Outlander за четвъртото му поколение

Ето как