Правителството на Северна Македония обяви, че е започнало процес за резервиране на мощности за втечнен природен газ (LNG) на плаващия терминал в гръцкия Александруполис, който в момента е в процес на изграждане, съобщава SeeNews.

Инвестицията ще доведе до откриването на втори маршрут за доставки на втечнен природен газ за страната, се казва в изявление на правителството. В момента Северна Македония получава газ от Русия по газопровода "Турски поток" през България.

През 2021 година държавната компания в Северна Македония National Energy Resources (NER) и компанията за производство на електроенергия ESM подписаха меморандум за сътрудничество за инвестиране в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ и електроцентрала, работеща с газ в Александруполис.

Катар инвестира $28 милиарда в най-големия проект за LNG в света

Катар инвестира $28 милиарда в най-големия проект за LNG в света

Това ще увеличи капацитета на LNG индустрията в страната с 43%

Северна Македония планира да инвестира над €380 милиона в 25% дял в планираната електроцентрала от 800 MW и €370 милиона в 10% дял от LNG терминала, заяви миналата година бившият премиер на страната Зоран Заев.

миналият юли правителствата на Северна Македония и Гърция подписаха споразумение за изграждането на трансграничен интерконектор за природен газ на стойност €100 милиона.

Процесът на реализиране на международни инвестиции е първата стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност, както и за фокусиране върху алтернативни източници на газ, реши на правителството на Република Северна Македония.

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европейската инвестиционна банка дава на страната €28,9 милиона от общата инвестиция в размер на €100 милиона

Това е първа стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност и фокусиране и върху алтернативни източници на газ.

Реализацията на тази инвестицията ще означава откриване на втори маршрут, т.е. доставка към Република Северна Македония на втечнен газ от други страни, което е потенциално увеличаване на капацитета за доставка на газ в страната, ще се отрази на либерализацията на пазара, а оттам и на конкурентоспособността на цените, трърди правителството.

Освен надеждното и дългосрочно снабдяване с втечнен природен газ за гражданите, се очаква и увеличаване на инвестициите в газификация. Предвид настоящата енергийна криза в Европа и в страната, това е конкретна стъпка, която трябва да даде резултат за стабилизиране на енергийните доставки в Република Северна Македония.

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, който се очаква да влезе в експлоатация в началото на 2023 година, включва плаващ блок за съхранение и регазификация на LNG, който ще бъде нов, независим енергиен портал за пазарите на Югоизточна и Централна Европа.

Станцията ще има капацитет за съхранение на LNG от 170 000 кубически метра и капацитет за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда кубични метра годишно.

Европа "счупи" рекорда си по закупен обем втечнен газ

Европа "счупи" рекорда си по закупен обем втечнен газ

Скокът за януари спрямо предходния месец е с над 40%