Европа внесе рекорден обем втечнен природен газ през януари, като така континентът се опитва да намери алтернатива на синьото гориво от "Газпром" в случай на форсмажорни обстоятелства, пише в-к "Комерсант".

На 28 януари вносът на втечнен газ в Европа за денонощие е бил 334 млн. куб. м, т.е. надминава, макар и с малко, рекордът за внос за денонощие от ноември 2019 г. (329 млн. куб. метра).

Според предварителните резултати, за януари вносът на втечнен газ в Европа е 10,36 милиарда кубически метра, което е максималният месечен внос досега. Предишният рекорд беше поставен през ноември 2019 г., когато европейските потребители закупиха 9,9 млрд. куб. м втечнен газ.

За сравнение, през декември 2021 г. доставките на втечнен газ за Европа възлизат на 7,3 милиарда кубически метра, т.е. скокът за януари спрямо предходния месец е с над 40%.

Над 20 танкера с газ тръгват от САЩ за Европа

Над 20 танкера с газ тръгват от САЩ за Европа

ЕС и САЩ се опитват да намерят алтернатива на руското гориво

Големият ръст в покупките на втечнен газ от Европа се обяснява с няколко причини. От една страна, продажбата на газ за Европа е изгодна за американските доставчици, особено на фона на рязкото покачване на цените на синьото гориво в региона.

Друга причина за необходимостта от синьо гориво, е липсата на нови поръчки за доставки по съществуващи договори за горива.

Изданието посочва в същото време, че нуждата на Европа от газ не може да бъде покрита от доставките на втечнен природен газ, следователно, не е възможно напълно да се изтласка руският газ от европейския пазар.

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

Очакванията са за повишение на цените на газа както в Европа, така и в Азия