Повече от 20 танкера с втечнен газ вече се отправят от САЩ към Европа, на фона на опитите на ЕС и Вашингтон да намерят алтернатива на руското синьо гориво, пише Wall Street Journal.

Както пише изданието, сега висши държавни служители в САЩ и Европа се стремят да намерят краткосрочни алтернативи за попълване на изчерпаните запаси от гориво в Европа.

В същото време, изданието съобщава данни на аналитичната компания Vortexa, според които, по същия курс може да се отправят още 33 танкера с газ. По думите на ръководителя на компанията Клей Сигъл, "тези обеми ще покрият само част" от руските доставки на газ.

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

САЩ искат да заменят руския газ за Европа. Ето с какъв

Очакванията са за повишение на цените на газа както в Европа, така и в Азия

Вестникът пише още, позовавайки се на осведомени източници, че представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, през последните дни са провели множество видео разговори с по целия свят, опитвайки се да убедят купувачи на газ от Южна Корея, Япония и други страни, които вече са платили доставките си, да позволят на САЩ да ги пренасочи към Европа.

Съобщава се също, че европейски представители планират или вече са осъществили пътувания до Доха и Баку, за да се опитат да организират доставки на синьо гориво.

Ще сгрее ли американският газ Европа

Ще сгрее ли американският газ Европа

Сега цените в Азия отново са по-високи, отколкото в Европа