Цените на потребителските стоки вероятно ще продължат да се покачват в близко бъдеще. Това коментира изпълнителният директор на гиганта за потребителски стоки Unilever Алън Джоуп.

"През последните 18 месеца сме свидетели на изключителен натиск върху разходите за вложени ресурси... натиск върху нефтохимическите продукти, продуктите, получени от селското стопанство, енергията, транспорта, логистиката", каза той, цитиран от CNBC.

"Ускоряваме темпа на увеличение на цените, който трябваше да пуснем на пазара. Досега потребителят беше много издръжлив", каза Джоуп.

Миналия октомври Unilever публикува резултатите си за третото тримесечие за 2022 г., като компанията отчете ръст на цените от 12,5%.

По думите му "ще има по-голям инфлационен натиск. В момента може да сме около пика на инфлацията, но вероятно не сме достигнали пиковите цени", каза той.

Unilever стои зад марки като Ben & Jerry"s, Rexona, Dove, ALGIDA, и "Калиакра", чието производство беше купено от гиганта.

"Свикнали сме с покачването на цените, но никой, управляващ бизнес в момента, наистина не е преживял глобалната инфлация, отдавна не сме имали такава", каза още той.