Очакванията за растеж на американската икономика през първото тримесечие на годината и като цяло за 2022 г. се понижиха. Това сочи допитване, направено през януари сред изявени икономисти, пише The Wall Street Journal.

Влошаването на прогнозата идва, тъй като потребителите са принудени да се борят с високата инфлация, а предприятията - с прекъсвания в доставките и производството.

Ръстът на американската икономика за първото тримесечие беше ревизиран значително надолу - до 3% на годишна база, от 4,2% спрямо прогнозата през октомври 2021 година.

Икономистите също така "орязват" и годишната прогноза за тази година до 3,3%, спрямо прогноза за годишен растеж от 3,6%, направена през октомври 2021 година.

Зад този спад в прогнозите стои комбинация от редица фактори: повишена инфлация, прекъсвания във веригите за доставки и бързо разпространяващия се щам "Омикрон".

В същото време, според предварителните данни, производството в САЩ за 2021 г. се е увеличило с 5,2%.

Инфлацията със стойности, които не са наблюдавани в САЩ от близо 40 години, оказва натиск върху Федералния резерв, тъй като бизнесът и потребителите очакват той да ограничи инфлацията.

COVID-19 причинява прекъсвания в световните вериги за доставки, водещи до закъснения при доставките на стоки, което от своя страна увеличава разходите. Затова редица компании търсят дългосрочни решения, за да се подготвят за бъдещи кризи във веригата на доставки, дори ако тези стратегии имат висока цена.

Инфлацията в САЩ удари 7%

Инфлацията в САЩ удари 7%

На месечна база ръстът на цените обаче започна да се забавя

В допълнение към прекъсванията на доставките, предприятията са изправени и пред криза от недостиг на персонал, поради настоящият дефицит на работници, свързан с пандемията. Смята се, че това ще доведе до рязко покачване на заплатите през следващите няколко месеца, тъй като работодателите ще дават по-високи заплати, за да задържат персонал.

Икономистите очакват средните почасови заплати в САЩ да се покачат към юни с 4,9% на годишна база. Очакванията за инфлацията са, към юни тя да бъде около 5% на годишна база.

Комбинацията от висока инфлация и ниска безработица в САЩ означава, според проучването сред икономистите, че Фед скоро ще започне да увеличава основните лихви: две трети от запитаните очакват Фед да повиши лихвите на заседанието си от 15-16 март и да продължи с повишенията през цялата година. Над половината от запитаните очакват трикратно вдигане на лихвите тази година, а почти една трета - повишението да е повече от 3 пъти.

Ястребов Фед уплаши пазарите, технологичните акции записаха най-лошия ден от почти година

Ястребов Фед уплаши пазарите, технологичните акции записаха най-лошия ден от почти година

Централната банка може да вдигне лихвите по-рано и по-бързо, показва протоколът от последната среща