Част от представителите на Федералния резерв смятат, че лихвите в Съединените американски щати трябва да бъдат вдигнати по-рано или с по-бърз темп — потенциално още през март, показва протокол от срещата на Федералната комисия за отворения пазар, цитиран от световните медии.

След публикуването му пазарите тръгнаха рязко надолу — S&P 500 изтри 1,94 процента, а NASDAQ Composite Index изгуби 3,34 процента в най-лошия си ден от март м.г.

Протоколът от срещата на 14-15 декември, публикуван в сряда, показва, че представителите вярват, че повишаващата се инфлация и силният пазар на труда говорят за повишаване на лихвите "по-рано или с по-бърз темп отколкото участниците очакваха"

Някои от тях смятат още, че Фед ще трябва да започне да свива портфолиото си от облигации и други активи, което в момента е на стойност $8,76 трлн., сравнително скоро след първото повишение на лихвите. Инвеститорите разчитат в тези думи още един способ, с който Фед затяга финансовите условия, за да охлади икономиката.

След публикуване на протокола пазарите започнаха да включват възможност от две трети за повишение на лихвите още през март, според CME Group.

В продължение на месеци Фед твърдеше, че високите цени през 2021 г. бяха причинени основно от проблемите в доставните вериги — натиск, който ще отслабне от само себе си. Но преди срещата председателят Джером Пауъл даде сигнал, че вече не вярва толкова силно в тази теория. Още по време на срещата представителите заявиха, че ще забавят по-бързо изкупуването на активи. И сега се планира програмата да спре още през март, а не през юни.

Доходността по 2-годишните държавни облигации, която често се покачва, когато инвеститорите очакват затягане на политиките на централната банка, достигна най-високото си ниво от февруари 2020 г. Доходността по 10-годишния дълг се покачи до 1,7 процента, най-високото ниво от април 2021 г.

Всички 11 сектора на S&P 500 завършиха деня в червено, а водещият европейски индекс приключи търговията с покачване от 0,1 процент.

Тази сутринт японският индекс Nikkei 225 изгуби 2,88 процента, а в Австралия акциите изтриха 2,74 процента.

Bitcoin също поевтиня до около $43 хил., най-ниското ниво от декември.

Технологичните акции пострадаха и от решението на хеджфондовете да започнат да продават най-скъпите от тях. През четирите сесии до вторник продажбите на акции на софтуерни компании и производители на чипове достигна най-високото ниво в долари от над 10 години насам, по данни на Goldman Sachs Group, цитирани от Bloomberg.