Цените на храните продължават да се покачват в световен мащаб, макар и по-слабо напоследък. Тенденцията не подминава и България. По-рано у нас през бе регистриран четириседмичен спад на индекса на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро. За втора поредна седмица обаче индексът расте. Няма изгледи и за скорошен спад в цените на хранителните продукти.

Какви са били обаче цените преди повече от 10 години. Money.bg използва данни от своя архив, за да сравни цените на основни хранителни стоки тогава и сега. Ето какво открихме:

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през октомври 2010 година оранжерийните домати са стрували средно 1,88 лева за килограм на едро, докато сега данните, за периода 18-21 април, сочат цени от 3,92 лева за килограм. Вносните домати са 3,58 лева за килограм. Трябва да се има предвид, че и в двата случая става въпрос за цени на едро. Докато стигнат до магазинната мрежа цените на хранителните продукти се увеличават.

Оранжерийните краставици са се продавали средно по 1.94 лева за килограм по данни от октомври 2010 година. Сега цените на килограм са около 4 лева на едро. В магазините този зеленчук към момента е около 5 лева за килограм в по-големите вериги. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода 18-21 април вносните краставици са на цени от 3,19 за килограм.

Едни от най-поскъпналите хранителни продукти са яйцата. Ако през октомври 2010 година цената на едро за бройка е била 0,16 лева, то сегашните данни показват цени на яйца "М" от 0,40 лева. Размер "L" са на по-високи цени. В големите вериги рядко може да се намери цена под 0.60 лева за яйце. 

Друг основен хранителен продукт - картофите, също отчита голямо поскъпване. От 0.58 лева за килограм по данни от 2010 година, сега цената е 1,29 лева за килограм, като отново става въпрос за цени на едро.

Още сравнения:

Продукт Цена през октомври 2010 Цена през април (18-21) 2023 
олио/ литър 2.39 3.44
брашно тип "500" пакет 1 кг. 0.84 1.41
краве сирене кг. 4.42 11.28
кашкавал "Витоша" кг. 9.35 17.65
захар/  кг. 1.32 2.50
зеле/кг. 0.42 1.24
червени чушки/ кг. 1.23 4.11
ябълки/ кг. 0.92 1.28
лимони/ кг. 1.94 2.23

По последни данни на Националния статистически институт (НСИ), цените на хранителните продукти се покачват значително. През март ръстът е 14% на годишна база. Най-сериозно покачване на цените се регистрира при лук, зеле, някои зеленчуци, ябълки, яйца.