Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник умерено се повишават. Инвеститорите се опитват да преценят обстановката на пазара по отношение на баланса между търсенето и предлагането на суровината.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,18 - до $62,47 за барел. В хода на търговията в понеделник тяхната цена се понижи с 1 долар и в края на сесията бе $62,29 за барел.

Американският еталон WTI с доставка юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгува по $53,60 за барел, с $0,34 над нивото то вчера. В понеделник цената на тези контракти спадна с $0,73 - до $53,26 за барел.

Главното опасение за глобалния пазара на суровината остава забавянето на растежа на световната икономика заради търговския конфликт между САЩ и Китай.

Очаква се лидерите на двете най-големи икономики в света да обсъдят търговското споразумението в рамките на срещата на Г 20 в края на юни. Междувременно президентът Тръмп заплаши, че ще въведе нови мита върху вноса на китайските стоки, ако китайският лидер Си Дзинпин не дойде на срещата.

От друга страни страните участнички в пакта ОПЕК+ засега успешно изпълняват условията на споразумението за ограничаване на добива, чието действие приключва в края на юни. Тогава страните ще се съберат и обсъдят неговото продължаване, за което изглежда има положително разбиране.