Словакия се осигури с природен газ до края на март 2023 година. Запасите на страната от синьо гориво възлизат на 65% от годишното й потребление на газ, а това е достатъчно за нуждите на населението и индустрията до март следващата година, каза вицепремиерът и министър на икономиката Ричард Сулик, цитиран от Прайм.

"От 17 март получаваме втечнен природен газ (LNG), повече от един танкер на месец. Това ни осигури 33% от годишното ни потребление на газ. Получихме още 32% от обема на годишното потребление чрез доставки от Норвегия.

Общо сега имаме запаси в размер на 65% от годишното потребление на газ в страната. Газохранилищата към момент вече са запълнени на 49%. Така можем да кажем, че сме осигурени с газ за цялата следваща зима, по-точно до края на март 2023 година. Ще има достатъчно газ за нуждите на населението и за нуждите на индустрията", отбеляза министърът на икономиката Сулик.

Словакия е от европейските страни, наред с Германия, Франция, Италия и други, които се съгласиха да плащат на "Газпром" по схемата в рубли.

Както съобщиха медии преди дни, цитирайки Ричард Прокипчак, главен изпълнителен директор на словашкия вносител на газ SPP, сега Словакия получава само 50% от договорения обем доставки на газ от Русия.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха