Словения очаква да започне внос на втечнен природен газ през LNG терминала на Крък в Хърватия през октомври. Това заяви словенският министър на инфраструктурата Йерней Вртовец, цитиран от SeeNews. По този начин ще стане възможно до една трета от търсенето на газ в Словения да се покрие чрез внос от хърватския терминал. 

Очакванията са около 700 000 кубически метра газ на ден да могат да се доставят в Словения именно от терминала на Кърк. Хърватия е увеличила капацитета му от 2,6 милиарда кубически метра до 2,9 милиарда кубически метра годишно и ще може да да доставя до 300 милиона кубични метра годишно на словенския доставчик на природен газ на едро Geoplin.

САЩ ще увеличат значително доставките на втечнен природен газ за Европа

САЩ ще увеличат значително доставките на втечнен природен газ за Европа

Ще замени ли американският газ руския?

Словения се надява да започне да внася природен газ и от Катар през терминали за LNG, разположени в северната част на Адриатическо море в опит да намали енергийната си зависимост от Русия. Първо обаче ще трябва да се осигури свободен капацитет на терминалите.

Терминалът за втечнен природен газ на остров Крък започна да работи през януари 2021 година. Той доставя газ до хърватската национална преносна мрежа, която е свързана с други държави-членки на ЕС като Словения, Италия и Унгария, както и със Сърбия и Черна гора, които не са членки на ЕС.