София, заедно с Цюрих, Хамбург, Утрехт и Варшава се нарежда сред водещите дестинации в технологичния сектор в Европа. В класация на консултантската компания CBRE за развитие в IT сферата българската столица се нарежда сред 35-те най-добре представящи се града.

Според общото си представяне София се нарежда на 24-о място, като изпреварва Турин, Лисабон и Лион. Данните в доклада показват, че в града заетостта в технологичния сектор е нараснала с близо 13% за периода между 2010 и 2015 година. От CBRE очакват обаче нейният ръст да се забави до 5% в следващите 4 години.

Топ дестинация в технологичната индустрия в Европа продължава да бъде Лондон, следван от Париж, Берлин, Мюнхен, Мадрид и Дъблин. Сред десетте най-добре представящи се градове се нареждат и съседните Букурещ и Истанбул.

"Извън списъка с топ 20 на най-развиващите се пазари в сектора е група от други градове със сериозен потенциал в сектора. Значението на Варшава, Хамбург и София като технологични хъбове расте, а Турин, Утрехт и Кьолн имат голяма концентрация на заетост в сектора", посочват от консултантската компания.

Експертите от CBRE смятат още, че българската столица показва подобни характеристики на развитие и растеж, подобно на периода на разрастване на хъба в Букурещ.

Според изследването София се нарежда на 17-о място в Европа по заетост в технологичния сектор, като процент от общата заетост на служителите, работещи в офиси. От компанията изчисляват, че в града заетите в сферата са около 68 хиляди души. На първо място по този показател са Лондон, Париж, Мадрид и Москва.

Изследването на CBRE е фокусирано върху европейските технологични клъстери, като в него се посочват прогнозите за развитие на водещите пазари в следващите няколко години. Градовете в класацията са подредени на база на заетостта, търсенето и растежа на технологичната индустрия в тях.