София е третата в Европа дестинация по ръст на чуждестранните туристи за периода между 2009 и 2016 година. За разглеждания период средногодишното увеличение за столицата е 9,4%, като пред нея на Стария континент са само Букурещ и Лисабон с увеличение от над 10 на сто. Същия резултат като София показва и Варшава.

Това сочат данните от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard. Според него българският град изпреварва по ръст на чуждестранните посетители мегаполиси, като Москва и Берлин, както и Хамбург, Копенхаген и Амстердам.

Индексът класира 132-ата най-предпочитани от пътуващите места. Той дава поглед върху характеристиките на туристите, както и за това колко и как те харчат средства в различните държави.

Снимка 314563

Източник: Mastercard

В глобален мащаб сред всички дестинации, включени в списъка, София е на 77-о място, като изпреварва популярни места, като Женева, Санкт Петербург, Казабланка и Кайро.

Изчисленията сочат, че общият брой на посетителите в българската столица за 2016 година е 1 186 413 души. Ръстът на чуждестранните посетители на София само за миналата година е над 18% в сравнение с предходната, а прогнозата за следващата е за увеличение от 2%.

Друг важен показател за развитието на града като туристическа дестинация са разходите на чуждестранните посетители. За последните 7 години те са се увеличили с 3,7 на сто или иначе казано от 387 милиона долара през 2009 година те се нараснали до 500 милиона долара през миналата.

"Почти 20% е ръстът на разходите, които международните посетители са направили в София, само за последните две години (2016-а в сравнение с 2015-а)", посочват от Mastercard.

Снимка 314564

Източник: Mastercard

Българските потребители, които пътуват в чужбина поне веднъж годишно, са се увеличили до 55% през 2017 година. Не е изненадващо, че над 40 на сто от тях избират да посетят Гърция. След нея по популярност са Италия, Великобритания, Германия и Испания.

Дестинациите лидери в глобален мащаб

На първо място като най-посещавана дестинация в класацията се нарежда Банкок. След него се нареждат съответно Лондон, Париж, Дубай и Сингапур.

Любопитни са причините, по които хората избират да посетят някой от най-популярните градове в света. В Шанхай, например, близо половината от чужденците пътуват по работа. Над 90% от тези в Куала Лумпур пък отиват там за почивка и развлечение.

По отношение на разходите, свързани с пътуванията, най-голям дял от тях отиват за храна в Сеул, Истанбул и Прага. Хората харчат повече за пазаруване, когато ходят в Лондон, Осака и Токио. Настаняването може да бъде най-скъпата част от пътуването при посещение в Париж, Милано и Рим.