Сектор туризъм се намира в периода на най-голямото си изпитание по целия свят, включително в България. Невъзможно е летният сезон да бъде спасен, но дано все пак да има сезон. Това казва председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Светлана Атанасова.

Тя предупреждава, че бизнесът на туристическите агенции е в застой, а все още е рано да се каже кои ще оцелеят до края на сезона и колко от тях ще продължат да работят до края на годината. Въпреки това Атанасова се надява до края на 2020 година кризата за индустрията да е приключила.

"Това, което ни очаквахме за възстановаване в по-кратък период не зависи от нас, а от обстановката в Европа, у нас, от здравната ситуация", посочва тя в интервю за BloombergTV България.

"До момента няма нито една мярка, която да е насочена конкретно към туроператорите. Необходимо е субсидиране на фирмите, за да могат да преодолеят тази година", предупреждава експертът.

Светлана Атанасова добавя, че отмяната на полети е сигнал, че летният сезон ще е изключително труден, а неизвестните около сектора са прекалено много, за да се правят по-конкретни прогнози.

Тежко начало на сезона: 98% от полетите - отменени, 70% от хотелите - затворени

Тежко начало на сезона: 98% от полетите - отменени, 70% от хотелите - затворени

Южното Черноморие е посрещнало 315 000 туристи през юни 2019-а, а сега те са едва около 6000

Междувременно първите сигнали за представянето на бранша през топлите месеци са повече от негативни. Резултатите на курортите по Южното Черноморие през юни показват, че 98% от чартърните полети са отменени, а 70% от хотелите в най-големия от тях - Слънчев бряг, остават затворени.

Според председателя на туристическата камара в Бургас Иван Иванов през същия период на 2019 година посетителите там са били над 315 000, докато през тази година те са едва около 6000 души.