Коронакризата постави на колене туристическата индустрия в цял свят и секторът, който допринася за около 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на българската икономика, не беше пощаден и у нас. Според първоначалната оценка на бранша спадът щеше да е значителен, но в последните прогнози експертите очакват, че той ще бъде около 60% при най-добрия сценарий.

Първите сигнали в началото на летния сезон разкриват дори по-тежка картина. Южното Черноморие, което разчита до голяма степен на чартърните полети за пристигащите през топлите месеци туристи, е изправено пред отмяната на почти всички такива пътувания през юни.

Експерт: Лятото ни чака спад на туристите от близо 60%

Експерт: Лятото ни чака спад на туристите от близо 60%

Септември и октомври също ще бъдат по-слаби в сравнение с 2019-а година, прогнозира Димитър Попов

За този месец 98% от чартърите, които "докарват" около 85% от чуждестранните посетители в страната, са отменени. Все още не е ясно дали ще има възстановяване през идния юли. Успоредно с това най-големият морски курорт в тази част на Черно море - Слънчев бряг, работи с минимални обороти. Там повече от 70% от хотелите остават затворени, посочват от БНР в свой репортаж.

По думите на председателя на туристическата камара в Бургас Иван Иванов тези резултати могат да се обяснят до голяма степен със страха от заразяване с коронавирус.

"За сравнение, през месец юни 2019 година сме посрещнали над 315 000 туристи, а през тази за същия период са около 6000", казва той.

Иванов посочва, че до края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение с миналата година. Дори и за тях обаче няма сигурност, че ще бъдат осъществени.

Над 65% от хотелите у нас ще намалят цените на пакетните си услуги, на фона на сривовете в туризма

Над 65% от хотелите у нас ще намалят цените на пакетните си услуги, на фона на сривовете в туризма

Броят на пътуващите намалява с 47% през първото тримесечие на тази година

"Подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат право да редуцират през целия период на сезона, какво могат да направят и какво не могат да извършат. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответният чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация", обяснява експертът.

До голяма степен чужденците, които все пак се решават да пътуват до българското Черноморие, са собственици на имоти тук. Според хотелиерът Диана Колчева въпреки това идването им у нас е от значение, тъй като те имат принос към стимулирането на местната икономика. "При положение, че има такъв огромен спад на полети, това означава, че тя буквално е спряла", посочва Колчева.

Друг проблем, който е на дневен ред за компаниите в бранша, е несигурността какво ще се случва с посетителите, пристигащи от трети страни. За тях все още е в сила задължителна 14-дневна карантина.

"Всеки ден имаме анулации, до момента вече са над 80%", обяснява туроператорът Иван Кирязов. По неговите думи туристите са притеснени от информацията, че в страната ни се надига втора вълна от коронавирус.

България рекламира туризма си с 12 милиона лева и "влиза" в BBC, CNN и Euronews

България рекламира туризма си с 12 милиона лева и "влиза" в BBC, CNN и Euronews

Спадът на приходите в сектора ще бъде до 40 на сто при най-добрия сценарий

За целия сезон секторът може да отчете спад от 40 на сто на приходите при най-добрия сценарий. Това заяви през миналата седмица ресорният министър Николина Ангелкова. Вероятно обаче той ще е много по-значителен, тъй като много от планираните чартърни полети се отменят.

"Към момента, ако се реализират всички планирани чартърни полети, загубите за туризма у нас могат да бъдат между 30-40%. Това е оптимистичният вариант", коментира тя.