Среброто поскъпна до над 28 долара за тройунция по-рано днес, което е най-високата му стойност от началото на 2013 г. досега. Все пак, металът остава значително подценен спрямо златото, като съотношението в цената е 75:1, въпреки че той поскъпна с над 40% от началото на годината и с 33% само през юли.

Трябва да се отбележи, че то е трайно надолу през последните почти четири месеца насам, след като в началото на април тази година достигна до исторически рекордното разтваряне на ножицата от почти 130:1.

"Това, което води до растеж на цената на среброто, е основно страхът от инфлация заради магнитуда на паричните и фискалните стимули по целия свят и желанието да се избяга към сигурна стойност заради рисковете, породени от неизвестността кога и как глобалната икономика ще се възстанови", каза бившият директор на щатския монетен двор Ед Мой.

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

То се присъедини към поскъпването на златото и само ще расте, смята експертът

По думите му, разликата между цената на долара и среброто е рекордно висока все още, което означава, че или златото е надценено, или че среброто е подценено. Във втория сценарий, цената на белия метал тепърва ще расте.

На същото мнение е финансовият експерт Питър Шиф, който неведнъж в подкаста си коментира, че цената на среброто тепърва ще се покачва и че то все още е твърде подценено спрямо златото.

През последните стотина години цената на среброто към златото се задържаше в интервала между 40 и 60:1. "От известно време е ясно, че среброто е изключително евтино в сравнение със златото", каза главният изпълнителен директор на Metals Daily Рос Норман. "Все още има територия, в която среброто да расте."