В сряда среброто достигна 6-годишен връх, след като надхвърли цена от 20 долара за унция, а в четвъртък вече приближаваше 22 долара. Но с това поскъпването му тепърва започва, смята финансовият експерт Питър Шиф.

"Смятам, че когато достигне до пиковата си стойност, среброто ще поскъпне значително повече от 7-процентовия ръст, който отбеляза днес", каза Шиф в подкаста си. Той припомни също, че само преди 9 години цената на среброто беше 50 долара за тройунция. За първи път в историята тази стойност беше постигната през 1980 г. "Това е следващата спирка", каза финансистът. "Може да не ви се вярва, но там е истинската съпротива в цената и натам сме се и насочили."

Според него, ако благородният метал премине съпротивата при цена от 50 долара за тройунция, той може да продължи да поскъпва "много, много нагоре". Това ще е драстично поскъпване, като се има предвид, че през март тройунция от благородния метал се търгуваше срещу 11-12 долара.

Питър Шиф: Златото може отново да се превърне в пари

Питър Шиф: Златото може отново да се превърне в пари

Доларът ще се срине в краткосрочен план, прогнозира експертът

"Когато цената от 50 долара за тройунция се превърне от съпротива в подкрепа, тя ще е масивна подкрепа за бъдещия растеж", каза Шиф. "Тя ще е като площадка за изстрелване, от която среброто ще може да достигне много високи стойности."

Според него, разликата между цената на среброто и златото достигна рекорд от 100:1 през март, след което се понижи до 84:1, но все още ножицата между двата благородни метала е твърде широка според историческите стандарти, което означава, че среброто е относително подценено спрямо златото.

"Когато те се балансират, лекият натиск да се продава злато ще изчезне, но целият натиск да се продава сребро също ще изчезне, защото никой няма да го играе на къси позици повече", каза Шиф. "Всеки само ще купува и среброто може много да расте."

Златото се доближава до рекорди. Среброто достига седемгодишен връх

Златото се доближава до рекорди. Среброто достига седемгодишен връх

С нарастването на случаите на коронавирус, инвеститорите търсят убежища за активите си в металите

Но нарастването на цената на среброто е добра новина и за златото, тъй като доказва, че двата метала започват паралелно да поскъпват. От друга страна, растежът им не е добра новина за долара.

"Цената на долара може да се срине във всеки момент", каза Шиф. "Златото може да се изстреля през покрива всеки ден. Затова инвестициите в него са състезание - състезание срещу часовника за загърбване на долара."