Цената на долара до края на годината ще се понижи, а причината за това до голяма степен ще са последиците от политиките на Федералния резерв коментира финансовият експерт Питър Шиф по време на Vancouver Resource Investment Conference.

"Когато светът разбере, че централната банка е сгрешила икономическата политика, няма да има нормализиране на лихвените проценти, а те ще останат ниски, а счетоводният баланс на Фед ще расте завинаги, тогава цената на долара ще се срине", каза той.

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

По думите му централните банкери ще продължат да следват тези политики за колкото се може по-дълго, ако тя не бъде прекъсната от следващата криза. "Но проблемът е, че колкото повече продължават с тях, толкова по-тежък ще бъде изходът. А не мисля, че той ще е твърде далеч. Десетилетия - няма начин! Вероятно може и да успеят да я поддържат още четири години."

Експертът не звучи твърде оптимистично настроен и за цялата валутна система, основаваща се на фиатните пари. "Мисля, че тя се приближава към края на живота си", каза Шиф. "Фактът, че сме на нулеви или отрицателни равнища на основния лихвен процент и всички останали действия на централните банки са смъртните камбани за тази система, която е обречена от самото начало."

Той повтори отново прогнозата си, че цената на златото ще нарасне. Нещо повече, според експерта благородният метал може да си върне статуса си на пари. "Мисля, че злато пак ще стане основният паричен резервен актив на света за централните банки и това е заплаха за долара."

Питър Шиф: Коронавирусът е просто оправдание за слабите по принцип фондови борси

Питър Шиф: Коронавирусът е просто оправдание за слабите по принцип фондови борси

Ако не е бил той, инвеститорите са щели да си намерят друго обяснение, коментира експертът

"Парите не са нищо", каза Шиф. "Стойността е в производството - действителните стоки. Парите просто позволяват да се разменя създаденото. Богатството на народите е в производственият ѝ капацитет. Така че ако можете да произведете нещо, можете и да го потребите. Идеята, че този, който управлява печатницата за пари трябва да придобива всичко, е абсурдна."