Корабоплаването е действало и продължава да действа като "фар на стабилността в една нестабилна глобална среда", заяви в четвъртък председателят на Съюза на гръцките корабособственици Мелина Травлос, цитирана от "Та Неа".

В изявление по повод международното изложение за корабоплаване "Посидония", което ще се проведе в Атина от 6 до 10 юни, Травлос подчерта, че изложението "се завръща тази година след четиригодишно отсъствие поради пандемията".

"Гръцкият флот запазва водещата си роля в корабоплавателната индустрия", отбеляза Мелина Травлос. "Днес той представлява 21% от световния тонаж и 59% от флота на Европейския съюз. Той контролира 32% от световния флот от танкери, 25% от корабите за насипни товари и 22% от корабите за втечнен природен газ. Гръцкото корабоплаване, което е неразделна част от европейското корабоплаване, осигурява стратегическо предимство на Европейския съюз в усилията му да гарантира адекватността и независимостта на снабдяването си с основни стоки и енергия", заяви първата жена председател на съюза.

През четиригодишния период след "Посидония 2018 година" корабоплаването продължи да обслужва 90% от световната търговия без прекъсване. "В променливата глобална среда корабоплаването действаше като фар на стабилността, отговаряйки на безпрецедентните условия, пред които бяхме изправени поради международната здравна криза през последните две години, както и геополитическата криза от последните месеци в Европа", добави тя.

Тя подчерта, че "Посидония" ще бъде "отлична възможност за популяризиране на екологичния отпечатък на световното корабоплаване, както и на екологичните показатели на гръцкия флот". Панаирът ще представи и уникална комуникационна платформа за управление на кораби с приложения, които постепенно ще доведат до безвъглеродно корабоплаване, добави Травлос.

Председателят на съюза специално подчерта "вечния ангажимент на гръцкото корабоплаване за насърчаване на "зеленото корабоплаване" и водещата роля на сектора в насърчаването на реалистични предложения и цели, като например изследването и разработването на екологични горива.

Травлос добави: "Съюзът на гръцките корабособственици се ангажира гръцкото корабоплаване, като световен лидер в отрасъла, да бъде в челните редици на инициативите за приемане на жизнеспособни политики в полза на устойчивото развитие и безпроблемното функциониране на световната екосистема."