Ако сте забравили за тежката икономическа ситуация, която обхвана Турция, и имате нужда от припомняне, достатъчно е само да минете покрай супермаркет в Гунгорен, работнически квартал в Истанбул, разказва Bloomberg.

Пред магазина са поставени няколко стъклени буркана за продажба. Самите буркани са там, но капачките им липсват. Може да изглежда като нещо малко, но пък е нещо, без което все повече турци не могат. И капачките вече се откриват толкова трудно, че някои не се сдържат и крадат в първия възможен момент.

Готвейки се за зимата в момент, в който цените на храните стават все по-високи, турците се обръщат към приготвянето на зимнина. Безпрецедентният недостиг на капачки ни помага да видим и неспокойствието, обзело турския народ.

"Капачките се превърнаха в стока, търгувана на черния пазар", казва Билал Онар, служител в супермаркет в квартала. "Продаваме по може би 5 000 на ден".

Домакинските бюджети на турците бяха свити след шока с валутата преди година. Сега те бързат да се възползват от временното затишие в инфлацията. Само преди месеци тя се покачи до невиждани нива от идването на власт на президента Реджеп Тайп Ердоган преди 16 години.

"Хората смятат, че цените ще се покачат през зимата и взимат мерки", казва Ибрахим Биличи, собственик на магазин за евтини стоки. "Тук съм от почти 30 години и не бях виждал нещо такова".

В умовете на хората все още са пресни спомените за скока на цените на плодове и зеленчуци. През април ръстът достигна 73 процента на годишна база.

Властите направиха множество опити да успокоят ръста на цените, като дори си позволиха да заплашват търговци, но без особено успех. Опасенията от нови повишения карат турците да правят зимнина. Метин Онбашли, който има магазин, казва, че цената на капачките се е удвоила до 0,7 лири, или 12 щатски цента.

Действията на Ердоган сложиха прът в икономиката на Турция

Действията на Ердоган сложиха прът в икономиката на Турция

През второто тримесечие експанзията на брутния вътрешен продукт се забавя