Световната икономиката се забави рязко през първото полугодие на 2019 г., а търговията и инвестициите между държавите се забавят повече от очакваното, гласи нов доклад на Световната банка, цитиран от The Wall Street Journal.

След като почти половината година измина, Световната банка намали прогнозите си за растеж до 2,6% от 2,9% през януари. И намали прогнозата за растеж в обемите търговия до 2,6% от 3,6%.

"Има спад в доверието на бизнеса, задълбочаване на забавянето на световната търговия и слаби инвестиции в развиващите се икономики", каза пред журналисти президентът Дейвид Малпас. "Това е притеснително, защото намалените инвестиции подкопават основните за устойчив растеж".

Растежът на световната икономика ще бъде най-слабият от 2016 г. насам, а растежът в търговията - най-слаб от финансовата криза, смятат от Световната банка.

Прогнозите за САЩ и Китай, които вече включваха остро забавяне, остават непроменени в новия доклад. Най-голямата икономика ще нарасне с 2,5 процента през 2019 г. до 2,9 процента през 2019 г., а Поднебесната империя - с 6,2 процента до 6,6 процента.Така че изненадата в новия доклад не са щетите, които двете страни си причиняват една на друга в търговския конфликт, а размерът на последствията за целия свят.

Новата прогноза обаче не включва ефектите от заплахата на САЩ да въведе 25% мита върху внос за още $300 милиарда от Китай, което може да се случи още този месец - нито тази за мита върху вноса от Мексико.

Ще спъне ли Тръмп американската икономика по пътя ѝ към най-дългата експанзия в историята?

Ще спъне ли Тръмп американската икономика по пътя ѝ към най-дългата експанзия в историята?

Експерти предупреждават, че новите мита срещу Мексико ще усилят несигурността за растежа