Световната търговия със стоки трябва да се възстанови тази година, но по-бавно от очакваното, след едва третия й спад за 30 години през 2023 г., съобщи Световната търговска организация в сряда.

Базираната в Женева търговска организация заяви, че облекчаването на инфлационния натиск трябва да помогне на обема на търговията със стоки да се увеличи с 2,6% през 2024 г. и с 3,3% през 2025 г. след спад от 1,2% миналата година. По-рано СТО прогнозира ръст от 3,3% през 2024 г., пише Reuters.

Какво може да дестабилизира световната търговия, според ЕЦБ

Какво може да дестабилизира световната търговия, според ЕЦБ

Степента на бъдещето намаляване на основните лихви ще зависи от постигането на целта за инфлацията

В същото време СТО предупреди за рискове от фрагментация на търговията поради геополитическо напрежение, нарастващ протекционизъм и влошаваща се криза в Близкия изток, при която атаките срещу търговски кораби в Червено море вече са отклонили търговията между Европа и Азия.

Преди миналата година световната търговия беше спаднала само за две години от създаването на СТО през 1995 г. Световната търговия спадна с 5% по време на пандемията през 2020 г. и с повече от 12% по време на световната финансова криза от 2009 година.

През 2023 г. търсенето на внос беше особено слабо в Европа, където въздействието на по-високите цени на енергията и инфлацията беше най-интензивно.

По-високи разходи и забавени доставки: Как се отрази кризата в Червено море на българския бизнес

По-високи разходи и забавени доставки: Как се отрази кризата в Червено море на българския бизнес

Хути извършиха повече от 40 нападения срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив

СТО заяви, че рисковете за нейната прогноза за 2024 г. са изкривени в посока надолу, като прогнозата варира от минус 1,6% до плюс 5,8%.

В знак на нарастващо геополитическо напрежение през последните дни министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди Китай, че Вашингтон няма да приеме унищожаването на нови индустрии. И Европейският съюз отвори нов фронт срещу Пекин с разследване на китайски производители на вятърни турбини .

Главният икономист на СТО Ралф Оса каза, че има доказателства за фрагментация на търговията, но не и за деглобализация, като растежът на търговията продължава, но с по-бавни темпове, отколкото през 90-те години.

По-рано СТО изчисли, че пълното разделяне на света на геополитически блокове може да намали световния БВП с 5%.

По отношение на Червено море, през което обикновено минава 12% от световната търговия, СТО каза, че корабоплаването е намаляло, но не е спряно и морските навла са ограничени.

Оса каза, че ситуацията трябва да се следи отблизо, добавяйки, че рискът от скокове на цените на петрола от ескалация на кризата в Близкия изток вероятно ще бъде по-значителен от самото прекъсване на Суецкия канал.

"Веднага щом цените на енергията бъдат засегнати значително, тогава, разбира се, ще почувстваме отражение върху международната търговия", каза експертът, цитиран от Ройтерс.