Последните данни показват, че инфлацията в еврозоната е на правилния път да достигне целевото ниво от 2%, коментира днес вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос. Той обаче предупреди, че все още съществуват рискове потребителските цени да обърнат посоката си към повишение.

Говорейки на VIII годишна Конференция на средиземноморските централни банки в Хърватия, Де Гуиндос подчертава, че геополитическото напрежение, особено кризата в Близкия изток, може да повиши цените на енергоносителите и потенциално да дестабилизира световната търговия.

Ден по-рано главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн посочи, че предстоящите действия на ЕЦБ по отношение на паричната политика ще включват намаляване на основните лихвени проценти. Конкретният момент на тези понижения обаче ще зависи от икономическите данни, отбелязва той.

Освен това Лейн посочва още, че степента на намаляване на основните лихви ще бъде повлияна от степента, в която е постигната целта за инфлацията. По думите му рисковете, свързани с намаляването на оснвовните лихвени проценти са, че това може да стане "прекалено рано или прекалено късно".

Какво реши ЕЦБ за основните лихви на първото си заседание за годината

Какво реши ЕЦБ за основните лихви на първото си заседание за годината

Основна цел продължава да бъде инфлация от 2%