Световните цени на хранителните стоки намаляха през април след големия скок през предходния месец, водени от лек спад в стойността на растителните масла и зърнените култури, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Индексът на цените на хранителните продукти на FAO през април 2022 г. възлизаше средно на 158,5 пункта, което представлява спад от 0,8% спрямо историческия максимум, достигнат през март. Индексът, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от обичайно търгувани хранителни стоки, остана с 29,8% по-висок, отколкото през април 2021 г., пише sinor.bg.

Световните цени на храните доближиха 10-годишен връх

Световните цени на храните доближиха 10-годишен връх

Очакванията са за увеличение с 2% на световната търговия с пшеница и с почти 4% на обема на търгувания ориз в света

Показателят за цените на растителните масла се понижи с 5,7 % през април, като изгуби почти една трета от увеличението, регистрирано през март, тъй като нормирането на търсенето понижи цените на палмовото, слънчогледовото и соевото масло. Несигурността относно наличностите за износ от Индонезия, водещ износител на палмово масло в света, задържа по-нататъшния спад на международните цени.

"Малкото намаление на индекса е добре дошло облекчение, особено за страните с ниски доходи и недостиг на храна, но въпреки това цените на хранителните продукти остават близо до скорошните си високи стойности, което отразява продължаващото напрежение на пазара и представлява предизвикателство за глобалната продоволствена сигурност за най-уязвимите", заяви главният икономист на FAO Максимо Тореро Кулен.

Индексът на цените на зърнените култури се понижи с 0,7 пункта през миналия месец, повлиян от 3-процентния спад на световните цени на царевицата. Международните цени на пшеницата се повишиха с 0,2%, силно повлияни от продължаващото блокиране на пристанищата в Украйна и опасенията за състоянието на посевите в Съединените американски щати. Но това бе смекчено от по-големите доставки от Индия и по-големияя от очаквания износ от Русия,. Международните цени на ориза се повишиха с 2,3% спрямо мартенските си нива, подкрепени от силното търсене от Китай и Близкия изток.

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света

Същевременно индексът на цените на захарта се повиши с 3,3%, подкрепен от по-високите цени на етанола и опасенията състоянието на реколтата през 2022 г. в Бразилия, най-големия износител на захар в света.

Индексът на цените на месото се повиши с 2,2% спрямо предходния месец, като постави нов рекорд. Цените на птичето месо бяха повлияни от прекъсването на износа от Украйна и нарастващите огнища на птичи грип в Северното полукълбо. За разлика от тях средните цени на овчето месо бяха незначително по-ниски.

Цените на млечните продукти, според индексът на FAO, също се повишават - с 0,9%, поради продължаващото ограничаване на предлагането в световен мащаб, тъй като производството на мляко в Западна Европа и Океания продължава да се движи под сезонните си нива. Световните цени на маслото се повишиха най-много, повлияни от рязкото нарастване на търсенето, свързано с настоящия недостиг на слънчогледово олио и маргарин.

FAO публикува и нов Кратък преглед на предлагането и търсенето на зърнени култури с актуализирани прогнози, които сочат вероятен спад от 1,2% в световната търговия със зърнени култури през 2021/22 пазарна година в сравнение с предходната година.

Спадът е свързан с царевицата и другите груби зърнени култури, докато за обема на търговията с ориз се предвижда ръст от 3,8%, а за този с пшеница - 1,0%.

Тъй като почти всички култури са прибрани за селскостопанската година 2020/21 г., FAO предвижда световното производство на зърнени култури да възлезе на 2 799 млн. тона, което представлява увеличение с 0,8% спрямо резултата за 2019/20 г.

Цените на храните в световен мащаб са по-високи от всякога. Ще се изправи ли светът пред хранителна криза?

Цените на храните в световен мащаб са по-високи от всякога. Ще се изправи ли светът пред хранителна криза?

ООН заяви, че световните разходи за храна могат да нараснат с още 22%

Световното използване на зърнени култури за периода 2021/22 г. се очаква да се увеличи с 0,9% спрямо предходната година до 2 785 млн. тона.

Новата оценка на FAO за световните запаси от зърнени култури към края на 2022 г. вече възлиза на 856 млн. тона, което е с 2,8 % над началните нива, което се дължи на нарастването на запасите от царевица, отчасти поради преустановения износ от Украйна. Ако се потвърди, съотношението между световните запаси и потреблението на зърнени култури ще приключи периода без промяна на "относително комфортно ниво на предлагане" от 29,9%, според ФАО.

FAO все още прогнозира, че световното производство на пшеница ще нарасне през 2022 г. до 782 млн. тона. Тази прогноза включва очакваното 20-процентно намаление на реколтираните площи в Украйна, както и предизвикано от сушата намаляване на производството в Мароко.

Бразилия е на път да прибере рекордна реколта от царевица в размер на 116 млн. тона през 2022 г., докато метеорологичните условия вероятно ще намалят производството на царевица в Аржентина и Южна Африка. Първоначалните проучвания за засаждане показват, че площите с царевица в Съединените американски щати вероятно ще намалеят с 4% на фона на опасенията за високите разходи за торове и други производствени фактори.