Войната в Украйна заплашва производството в една от най-големите житници на света. Под заплаха е производството на основни ключови зърнопроизводителни региони в Европа. Това може да значи само едно - още по-скъпи храни. Организацията на обединените нации предупреди, че световните разходи за храна могат да нараснат с още 22%, пише Bloomberg.

По-високите разходи за доставка, ръстът на цените на енергията, екстремните метеорологични условия и недостигът на работна ръка затрудняват производството. В същото време предлагането се свива. Войната в Украйна ще повиши цените още повече и може да доведе до хранителна криза.

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Най-лошият вариант е да не се засади нищо този сезон

Цените на храните в световен мащаб са по-високи от всякога според индекса на ООН. Според данните на организацията 45 милиона души са на ръба на бедността. Цените на пшеницата достигна рекорд за всички времена в Чикаго. Царевицата и соята се търгуват на близо рекордни стойности.

Скъпи торове

Русия също е голям доставчик на основни торове за културите. Властите призоваха местните производители на торове да намалят износа, което още повече засили опасенията от недостиг на суровини за производителите. Най-големият вносител на торове в света Бразилия вече има проблеми с доставките на торове. Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му ще доставя торове настрани, които имат "приятелски отношения" с Русия, въпреки че първо трябва да гарантира доставките на торове за вътрешния пазар.

Покачващите се цени на природния газ в Европа - ключов фактор за производството на азотни торове, вече принуди някои съоръжения да намалят производството. Цената на горивото, използвано от фермерите също поскъпна. Още един стресов фактор са санкциите срещу Русия, основен доставчик на енергия. САЩ и Обединеното кралство забраниха вноса на руски суров петрол и други петролни продукти.

Трудни доставки

Атаката на Русия възпрепятства световните доставки на пшеница и растително масло - корабният трафик в региона на Азовско море беше спрян.

За страните, които разчитат основно на доставки отвън, не е лесно да се справят с растящите цени на селскостопанските пазари. Дори в Индонезия, която е най-големият износител на растителни масла в света, има напрежение: супермаркетите ограничиха закупуването на олио за до една опаковка.