Световните цени на основните храни се покачиха през януари спрямо предходния месец, достигайки близо 10-годишен връх. Повишението се дължи основно на по-скъпите растителни масла и млечни продукти, съобщи агенцията по храните на ООН при представяне на ежемесечния си доклад.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на "кошница" от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, нарасна през януари с 1,1% спрямо декември до 135,7 пункта.

По-високите цени на храните допринесоха за по-голям ръст на инфлацията, тъй като икономиките се възстановяват от коронавирусната криза. Затова FAO предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи предимно на внос на основните храни, съобщи БНР.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури нарасна през януари с едва 0,1% спрямо предходния месец, но е с 12,5% по-висок от нивото си преди година, въпреки че цените на пшеницата се понижиха с 3,1%.

Индексът на цените на млечните продукти за януари нарасна с 2,4% спрямо декември, отбелязвайки повишение за пети пореден месец, като е с 18% над нивото за януари 2021 година.

Цените на растителното масло скочиха в началото на годината и индексът им съответно се повиши с 4,2% спрямо месец по-рано, достигайки рекорден връх от 185,9 пункта - заради поскъпване на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло.

Захарта пък поевтиня и индексът на цените й се понижи с 3,1% на месечна база, намалявайки за втори пореден месец, до 6-месечно дъно.

Слабо повишение спрямо декември отбеляза индексът на FAO на цените на месото и вече е със 17,3% над нивото от януари 2021 година.

FAO посочва, че световно производство на зърнени култури през 2021 г. е достигнало 2,793 млрд. тона, което е малко над 2,791 млрд. тона, според предишната прогноза през декември, като това е рекорден добив на зърнените култури.

Последната прогноза на FAO за световната търговия със зърнени култури през 2021/22 г. възлиза на 481 милиона тона, което е с 0,4% повече от предходната пазарна година и представлява рекордно ниво. Това отразява очакванията за увеличение с 2% на световната търговия с пшеница и с почти 4% на обема на търгувания ориз в света.

Цените на храните слизат от рекордните си нива

Цените на храните слизат от рекордните си нива

През 2021 г. индексът на ООН отчете средно повишение от 28%