Цените на храните по света спада от рекордните си нива в края на миналата година — давайки надежда на потребителите и правителствата, които са изправени пред огромен инфлационен натиск, пише Bloomberg.

Индексът на Организацията на обединените нации, който след всичко от житните култури до месото, пада с 0,9 процента през декември. Цените все още са близо до рекордните нива от 2011 г., но спирането на ралито може да помогне за забавяне на повишението им в магазините

Цените започнаха да растат от средата на 2020 г., когато таксите за превоз нараснаха, а реколтата не бе задоволителна. В последствие се намеси и недостигът на работна ръка, както и енергийната криза.

Ядът на населението относно инфлацията наскоро доведе до протести в Казахстан. В Шри Ланка пък бе представен пакет на стойност $1 млрд. за намаляване на притесненията на населението относно скъпите храни и лекарства. Украйна, Русия, Аржентина и други също предприеха мерки, за да задържат по-ниски цените на храните.

Индексът сочи, че спадът от миналия месец се дължи най-вече на растителните масла и захарта. Средното повишение миналата година бе 28 процента.