Глобалното богатство ще нарасне с 38% до 2027 г. В понятието се включват лично притежание на активи от недвижими имоти, акции и дялове. Причината за сериозния ръст ще се дължи до голяма степен от нововъзникващите пазари. Това показва съвместен доклад, публикуван от Credit Suisse и UBS, цитиран от Daily Sabah.

Ежегодният доклад оценява богатството на 5,4 милиарда души на 200 пазара. Според прогнозите богатството съвкупното богатство на всички богаташи в световен мащаб ще достигне 629 трилиона долара през следващите пет години.

Оптимистичните прогнози идват, въпреки че през 2022 г. беше отбелязан първият спад на нетното глобално богатство на домакинствата от световната финансова криза през 2008 г. насам.

Най-голямото увеличение на богатството през миналата година е регистрирано в Русия, Мексико, Индия и Бразилия. Докладът прогнозира, че богатството в развиващите се икономики, като тези от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - ще нарасне с 30% до 2027 г.

В номинално изражение частното богатство е спаднало с 2,4% миналата година, като загубата е концентрирана в по-проспериращите региони като Северна Америка и Европа, показва докладът. По-силният щатски долар е важен фактор. Най-големият спад през 2022 година идва от финансовите активи, но активи като недвижими имоти остават устойчиви.

Според доклада по-голямото увеличение на нововъзникващите пазари ще допринесе за намаляване на глобалното неравенство в богатството през следващите години.