Надеждите на Владимир Путин за бързото възстановяване на икономиката и връщането и към растеж, може да бъдат попарени заради свиващата се работна сила. След като ограниченията заради коронавируса свиха наполовина мигрантите, сега много сектори изпитват глад на кадри, особено в строителния сектор, пише Bloomberg.

Почти половината от строителните фирми посочват, че са увеличили възнагражденията на служителите си, показват резултатите от допитване на националния строителен съюз. Компанията MIC Group например е увеличил заплатите със средно 15%, което е допринесло за привличането на повече служители, твърди Андрей Рябински, ръководител на борда на директорите. По думите му и преди пандемията е било трудно да се открият достатъчно квалифицирани служители.

Русия вече премахва повечето от ограниченията за овладяване на коронавирусната пандемия. Скорошното рали в цените на петрола би трябвало да насърчи икономическото възстановяване през второто тримесечие, но темпът на растеж може да бъде ограничен, заради липса на работна сила.

Служителите мигранти обикновено представляват дял от около 7% от работната сила в Русия и допринасят с около 6% от брутния вътрешен продукт според икономистът на Eurasian Development Bank Евгений Винокуров

"На строителните площадки все още се забелязва недостиг на служители, въпреки увеличените заплати. Това ще се повиши цените на строителството", казват експерти.

Освен това някои хора вероятно ще предпочетат да не се връщат веднага на пазара на труда заради рисковете за здравето, смята София Донец, главен икономист на Renaissance Capital в Москва.

Масовите ваксинации и отварянето на граници може да допринесат за преодоляването на проблема, но не и в кратък срок. Междувременно жителите на много страни в Централна Азия, които са най-големият източник на служители мигранти в Русия, все още нямат достъп до ваксини.