Най-големият производител на стомана ArcelorMittal обяви, че очаква спад в търсенето от страна на Китай и по-слаб интерес от страна на САЩ и Европа. От ръководството на гиганта се опасяват, че скоро над глобалната икономика може да надвиснат тъмни облаци.

"Индустрията е изправена пред макроикономически рискове и е изложена на свръхпредлагане", посочват от ArcelorMittal в официално съобщение.

По-малките производители на стомана преди време подвигнаха въпроса за опасностите пред сектора. По-рано тази седмица Salzgitter излезе със становище, в което са посочени "мрачните настроения и многобройните политически и икономически несигурности", пише Bloomberg.

Печалбата за четвъртото тримесечие на ArcelorMittal остава под очакванията на анализаторите. Последните прогнози за ръста на търсенето на стомана през тази години са за равнище от между 0,5 и 1% при предходни очаквания за 2,8 на сто.

Търсенето от страна на Китай може да спадне с между 0,5 и 1,5 на сто през 2019 година след ръст от 3,5 на сто през изминалите 12 месеца.

"Относително стабилното търсене от страна на автомобилната индустрия и строителния бранш в Китай ще се охлади на фона на спадналата активност в страната", допълват от ArcelorMittal.