Данните за продажбите на дребно в Хонконг, показват, че сривът на туризма продължава да оказва силно негативно влияние върху икономиката на града. През октомври търговията се е свила с почти 25% на годишна основа, показват данните на местното правителство, което е най-сериозният ѝ спад, откакто изобщо се публикува статистика за нея.

Стойността на търговията на дребно е достигнала 3,85 млрд. долара през деветия пореден месец на спад, след като протестите против правителството и сблъсъците с полицията обхванаха търговските улици на града и моловете, предаде Reuters. Финансовият секретар на Хонконг Пол Чан коментира, че понижаването ѝ ще бъде "много огромно" до края на настоящата година.

Каква ще е икономическата цена на смазването на протестите в Хонконг чрез армията?

Каква ще е икономическата цена на смазването на протестите в Хонконг чрез армията?

Китай може да се готви за Тянанмън 2.0

Най-силно засегнати са магазините за луксозни стоки, включително и тези на европейските брандове, продаващи в града. Продажбите на бижута, ръчни и стенни часовници и скъпи подаръци са се понижили с 42,9% през октомври. Покупките на лекраства и козметика се понижават с 33,5%, а тези на стоки от магазините за домашни потреби - с 31,1%.

Тъй като чуждестранните туристи разглеждат страната като твърде опасна за пътуване, туризмът също се срива през изминалия месец, който е четвърти пореден на спад на посещенията в града. Спадът през октомври е 43,7% на годишна основа (през септември той беше от 34,2%), а по всичко личи, че проблемите в отрасъла ще продължат и през следващата година.

За първи път от 10 години: Хонконг официално изпадна в рецесия

За първи път от 10 години: Хонконг официално изпадна в рецесия

Икономиката на Хонконг се свива за второ поредно тримесечие

Икономиката на града изпадна официално в рецесия през третото тримесечие на годината, а протестите, започнали през юни, стават все по-интензивни, което означава, че стопанството ще се забави и поне през първото тримесечие на 2020 г. В резултат на това се очаква бюджетният дефицит на Хонконг да постигне рекордна стойност до края на настоящата година.

Протестите сринаха туризма в Хонконг

Протестите сринаха туризма в Хонконг

Няма никакви признаци за промяна на ситуацията в автономната област