Броят на туристите, посетили Хонконг през месец август, се срина главоломно заради антиправителствените протести в автономната област.

Финансовият министър Пол Чан написа в публикация, че броят на посетителите през август е намалял с почти 40% на годишна база. Това идва като допълнение към икономическата цена на протестите в Хонконг, пише BBC.

Миналата година Хонконг беше един от най-посещаваните градове в света с около 30 милиона туристи годишно. Сега обаче градът е изправен пред гражданското недоволство, което продължава вече месеци. Най-лошото е, че няма и никакви признаци протестите да спрат скоро.

Милионерите бягат от Хонконг

Милионерите бягат от Хонконг

Къде отиват?

Демонстрациите започнаха заради предложен законопроект за екстрадиция на подсъдими между автономната администравна единица и Китай. Своевременно демонстрациите се превърнаха в всеобщо настояване за по-големи граждански свободи.

Сблъсъците между граждани и полицаи стават все по-жестоки. Тази безредица нанесе траен удар върху икономиката на града - най-вече върху туризма и търговията на дребно.

През месец август протестиращите парализираха летището в продължение на няколко дни. Стотици полети трябваше да бъдат отменени.

По думите на министъра Чан в някой туристически райони нивото на заетост в хотелите през месец август е спаднало с повече от 50%. Междувременно цените на жилищата потънали с цели 70%.

Подобна е ситуацията при търговията на дребно и дори кетъринга. "Най-притеснителното е, че пътят за подобряване не изглежда лесен", написа още Пол Чан.

Според него демонстрациите "сериозно са повредили международния имидж на Хонконг" като безопасен град за търговия и финанси.

Някои икономисти прогнозират, че ударът от протестите, съчетан с въздействието на търговската война между САЩ и Китай, ще тласне икономиката на Хонконг в рецесия. Това можело да се случи дори по-късно през тази година.

Променящият се политически пейзаж също усложнява средата за много бизнеси в Хонконг.

Икономиката на Хонконг забавя ход. И протестите могат да влошат ситуацията още повече

Икономиката на Хонконг забавя ход. И протестите могат да влошат ситуацията още повече

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт се свива с 0,3 процента