Икономиката на Хонконг нарасна далеч по-бавно от очакваното през второто тримесечие, пострадала от търговската война между САЩ и Китай забавянето на световния ръст. Спадът може да се задълбочи, ако масовите протести продължат, пише CNN.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 0,6 процента през второто тримесечие, спрямо година по-рано, сочат предварителни данни. Това е най-слабото тримесечие от десетилетие насам и е далеч под очакваните 1,5 процента. В сравнение с първите три месеца на годината, икономиката се е свила с 0,3 процента. Правителството в Хонконг казва, че инвестициите и износът на стоки намаляват.

Анализатори казват, че прогнозата за ръст на основния финансов хъб в Азия не е обнадеждаваща. И че може да се влоши, ако протестите от последните два месеца продължават.

Демонстрациите вече се провеждат вече осем поредни уикенда. Първоначално те започнаха заради законопроект, който щеше да узакони екстрадицията към континентален Китай. Сега протестиращите настояват за повече демократичност, разследване за надхвърляне на полицейски правомощия и оставката на главния изпълнителен директор на Хонконг Кари Лам.

Ирис Панг, икономист в ING, посочва, че протестите ще имат ефект върху търговията на дребно и туризма. "Без значение дали е малък магазин на улицата или в мол, повечето от тях трябва да съкратят работното време, докато чакат протестиращите да напуснат", казва тя.

В понеделник протестиращите отново излязоха на улицата в опит да блокират транспорта в града, които доведоха до забавяне на влакове, отмяна на над 200 полета.

Очаква се през третото тримесечие икономическият ръст да е още по-слаб, казва Томи Ву от Oxford Economics. Прогнозата за цялата година е експанзия от по-малко от 1%, спрямо 3% през 2018 г.

Нервни милионери от Хонконг местят парите си в Сингапур

Нервни милионери от Хонконг местят парите си в Сингапур

Заради продължаващите протести и несигурността